Назад

Як перетнути кордон з дітьми

Як перетнути кордон з дітьми?

Нагадаємо оновлені правила перетину кордону з дітьми:

10 червня 2022 року Кабмін вніс зміни до постанови про правила перетину кордону.

❗️Під час воєнного стану в Україні неповнолітні діти можуть виїжджати за кордон із одним із батьків без нотаріальної згоди іншого.

Діти до 16 років перетинають кордон у супроводі:

✔️одного з батьків – свідоцтво про народження дитини (без нотаріальної згоди другого з батьків);

✔️інших родичів (бабуся, дідусь, повнолітні брат чи сестра, мачуха чи вітчим) – свідоцтво про народження дитини та документ, що підтверджує наявність родинних зв’язків (без нотаріальної згоди);

✔️інших осіб, які не є родичами дитини, – письмова заява одного з батьків, завіреного органом опіки та піклування, та за наявності свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) / документа, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин кордону .

Чи може батько заборонити дитині виїзд за кордон?

Якщо один із батьків дитини проти її виїзду з країни, то для цього необхідно оформити письмове звернення до Адміністрації Держприкордонслужби. До нього слід додати нотаріально засвідчений бланк про незгоду виїзду одним із батьків.

З якого віку можна самостійно виїхати із країни?

✔️Дитина з 16 років має право на самостійний виїзд за кордон без дозволу батьків. Таке правило діє як під час військового становища, так і в нормальних умовах.

Поділитись: viber facebook /telegram